13 Temmuz 2012 Cuma

Kitap, Kahve, Kurabiye... Değmeyin keyfime



  Kitap okurken, yanında bir şeyler yer misiniz? Yoksa buna karşı mısınız? Haklı gerekçeleriniz olabilir, ve size saygı duyuyorum. Ancak bence, özellikle iyi bir kitap okurken yanında yenmesi gereken olmazsa olmaz yiyecek ve meşrubatlar vardır. Bu yazımda, iyi bir kitabın lezzetini arttırmanın püf noktalarını arayışa çıktım.Ulaştığım yer ise, ağzımı akıtacak cinstendi.
 
   Kitap okurken, kendimi bir İngiliz Lordu ya da İskandinav Efendisi gibi hissetmemi sağlayan yegane meşrubat, kesinlikle kahvedir. Kahve olmadan okunan bir kitap, kesinlikle eksik kalmıştır bana göre. Hele ki, özellikle deneme ve roman türlerini okurken, belli aralıklarla durup yazarın anlatmak istediklerini düşünen benim gibilerden iseniz bu ritüelinizde kahve size kesinlikle yardımcı olacaktır. Sizi gevşetecek ve de daha rahat konsantre olmanızda fayda sağlayacaktır. Ve iddia ederim ki, fazla tatlandırılmamış kahve eşliğinde okunan en kötü kitap bile, sizin tahammül sınırınızı aşamayacaktır. Ve yine iddia ederim ki, soğuk ve karlı bir kış gününde, sıcak bir kahve eşliğinde okunan bir kitap, sizi en yakın dostunuzdan daha çok sarıp sarmalayacaktır. Soğuk kış günlerinde, en yakın dostunuz haline gelecektir kitap-kahve birlikteliği. 
  
  Tabii madem konu kahveden açıldı, kahvenin niteliğinden devam edelim. Fazla tatlandırılmış kahve dikkati kitaptan meşrubata çeker, dikkati dağıtır. Aynı şekilde Türk Kahvesi, fazla acı gelir, dikkat kaybına yol açar, odak sorunları yaşatır. Fazla tatlandırılmamış sıcak bir kahve -ya da tercihen sıcak çikolata da olabilir- size keyiflerin en büyüğünü yaşatacak, kitap okuma lezzetini birkaç kat yukarı çıkaracaktır.


   Meşrubatlardan söz edilir de, yiyeceklerden söz edilmez mi hiç? Sıcak bir kahve ve güzel bir kitap yeterince iyi bir birlikteliğe sahipken ve birlikte zaten ''Voltran''a yakın bir güç oluşturuyorken, bir de bunlara taze, ev yapımı, çikolatalı kurabiyenin dahil olduğunu düşünün. Tebrikler ! Dünyadaki en büyük hazza ulaştınız. Taze, ev yapımı, çikolatalı bir kurabiyenin lezzetini, ancak bir başka kurabiye verebilir. Sıcak bir şömineyle başlayan cümleyi kurmama gerek bile yok, çünkü bu birliktelik ile, Himalayalarda bile evinizdeymiş gibi hissedebilirsiniz.
   Meşrubat sırasında yaptığımızı burada da yineleyip, nitelik konusuna  değinmek istiyorum. Ağır çikolata barındıran, ya da fazla acı, bitter dozu yükseltilmiş kurabiyeler, damakta bıraktığı ağır tatdan dolayı kitap okumayı zorlaştıran etkenlerden birisi olabilir. Aynı şekilde fazla kurabiye tüketimi de, kitaptan çok kurabiye eksenine kaymanıza yol açabilir, aman dikkat!

  Son olarak, birkaç şeye daha değinip yazımı bitirmek istiyorum. Öncelikle belirtmeliyim ki, bu yazı tamamen kişisel düşüncelerle kaleme alınmıştır ve de tamamen kişisel damak tadı gözetilmiştir. Genel bir düşünce topluluğu bulunmamakla beraber, kendi uygulayıp memnun kaldığım ''reçeteyi'' burada da okuyucularımla paylaşmak, onlara bir nebze de olsa tavsiyede bulunmak istedim. Umarım katkıda bulunabilmişimdir. Not : Yazı bolca mübalağa içermektedir, bunu gözeterek okumanızı öneririm. Sevgiler. Takipte kalın ! :)

1 yorum:

  1. Güzel bir kahve eşliğinde okunan güzel bir kitaptan daha iyi ne olabilir ki.. Bu keyfi aşabilecek herhangi bir şeyi ben bilmiyorum. Eğer bilen varsa da, sabaha kadar tartışmaya hazırım. Çok iyi bir yazı kaleme almışsın. Tüm düşündüklerimi sende gördüm bu yazıda. Teşekkürler, Duygulara tercüman olduğun için...

    YanıtlaSil