29 Kasım 2012 Perşembe

''Komünist Manifesto'' okunmalı



   Komünist olmak önemli değil. İster liberal ol, ister emperyalist, faşist, kapitalist... Önemli olan fikirlere saygı duymak, ve karşı fikirleri de öğrenmeye çalışmak. Bu açıdan bakıldığında, ''Komünist Manifesto''yu okumamış bir kişinin siyaset ve politika hakkında söz söylemeye çalışması, boşuna ağız yormaktır sadece.

  Karl Marx ile Friedrich Engels'in bu ortaklaşa çalışması, bir siyasi metinden ibaret aslında. Yani her seçim zamanı ellerimize tutuşturulan propaganda metinlerinden bir farkı yok. Yani Komünist Manifesto'yu okuyarak komünist olmaya karar veren ya da daha iyi bir ifadeyle, komünist görüşü kendisine gömlek edinen bir kişi, zaten beyni yıkanmaya hazır birisidir. Yani ona kapitalizm hakkında bir bildiri okuttuğunuzda da alacağınız tepki aynı olur demek istiyorum. Komünist Manifesto'yu okuyunca bir aydınlanma falan yaşanmıyor anlayacağınız. Zaten bildiğiniz şeyleri, eli yüzü düzgün ve daha da önemlisi, etkileyici bir üslupla dinlemiş oluyorsunuz, hepsi bu.

  Peki nedir Manifesto'yu bu denli önemli bir metin yapan?

1-Komünizmi birinci elden okumak.
2-Marksizm fikrinin tohumlarını görmek.
3-En etkili Proleter-Burjuva ayrımını görmek
4-Komünizmin esaslarını en net haliyle öğrenmek.

  Friedrich Engels, her zaman bu metni kendisinin kaleme almadığından, neredeyse bütünüyle Karl Marx'ın eseri olduğundan dem vurur. Bu yaptığı büyük bir alçakgönüllülük ve dostluğa sadakattir. Ama... Bunun böyle olduğunu bile anlayamayan bazı geri kafalı insanlar, bu eseri bütünüyle Marx'a atfetmekten geri durmazlar. Ey dostlarım! Evet, Manifesto'da belli bir oranda Marx etkisi gözle görülür bir şekilde vardır, bunu kabul ediyorum ve evet, Marx bu eserin baskın kişiliğidir. Ancak bu eserin anası Marx'sa, babası da Engels'dir diyorum, ve herkesin de böyle düşünmesi gerektiğini savunuyorum.

  Sonuç olarak, Komünist Manifesto XIX. yy'ın en büyük eseri değil. En kalitelisi hiç değil. Ya da en güzel, en anlamlı, en hoş. Ama yine de en önemlisi. Bu eseri, dünya üzerinde yaşayan her vatandaş okumalı ve öğrenmeli. Komünist Manifesto okunmalı. Das Kapital okunmalı. Nutuk okunmalı. Mein Kampf okunmalı. Bu diyalektik eserleri okumayan bir ''dünya vatandaşı''nın politik ya da siyasi konuşmalar yapması, boşa tükürük tüketmesidir yalnız...

        5/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder