17 Eylül 2012 Pazartesi

Kitap Ayraçları


*Görseller, çeşitli internet sitelerindendir, kişisel arşiv paylaşımımı ileride yapacağım. :)

   Kitap ayraçları, her okurun toplamaktan en çok keyif aldığı materyallerden birisidir. Atkısız maça gitmek, rakısız balık sofrasına oturmak, frigosuz film izlemek neyse, ayraçsız kitap okumak da odur çünkü. Kitap okuma keyfini tamamlayan şeyler listesinde, kaliteli bir kahve, lezzetli bir kurabiyeden sonra gelen şeylerdir ayraçlar. Aralarında son derece değerli olanları da vardır ve ayraç yapıp toplamak, arkadaşlar arasında ayraç alışverişi yapmak hoş ve keyifli şeylerdir. Kitap okumanın olmazsa olmazlarındandır kısaca.

  Yurtdışına çıktığınızda, kitapçılarda sizi en çok şaşırtacak şeylerden birisi, ayraçlara özel kocaman bölümlerin bulunması olacaktır. Avrupalılar, sadece kitap okumayla değil, onun tamamlayıcılarıyla da son derece ilgilidirler çünkü. Keza Amerikalılar da öyle. Kitapçıların içinde, mutlaka kahvenizi içebileceğiniz, nezih kafeler de bulunur. Bizim Avrupa'dan farklarımız bunlardır işte. Küçük detaylara hiç önem vermeyiz. Kitapçılar sadece kitap alınan yerlerdir bizde, oturup tanımadığınız insanlarla bir şeyler paylaşabileceğiniz, okuduğunuz kitaplar hakkında fikir alışverişinde bulunabileceğiniz yerler değil. Yurtdışındaki ayraç raflarına baktığınızda, son derece yaratıcı şeylerle karşılaşırsınız. Kitabın içinden kan akıyormuş hissi veren ayraçlar mı dersiniz, yoksa güzel bir bayanı tasvir eden şeffaf ayraçlar mı? Her çeşit olgu ve nesneden, bin bir tane farklı ayraç yaratırlar. Kitap okumaya lezzet katarlar kısacası.


  Peki bizdeki durum nedir? Öncelikle kitap ayraçları, yayımcıların tekelindedir kesinlikle. Farklı, yaratıcı ayraçlara rastlamanız çok zordur. Ancak yayınevlerinin yeni çıkan kitaplarının promosyonunu yapan ayraçlar bulunur büyük mağazalarımızda. Kaliteli ayraç satan az sayıdaki mağaza da, o kadar büyük rakamlar isterler ki, ayraç alma şevkiniz kırılır. 
  Güzel ayraçlar yapıp sunan yayınevleri yok mudur? Vardır tabii ki. Aklıma ilk gelenler, Altın Kitaplar oluyor kesinlikle. Özellikle geçen yıl bastıkları Agatha Christhie ayracı, genel kalitenin son derece üzerindeydi. Stephen King ve Dan Brown kitaplarının yanında verdikleri ayraçlar da, son derece kaliteli oluyorlar.
  
Ancak bizdeki güzel ayraçlar, genellikle münferit çabalarla ortaya çıkıyorlar. Şahısların kendi ilgi ve alakalarıyla yaptıkları ayraçlar ilgi çekici oluyorlar. Bu konuda özellikle genç kızların son derece başarılı çalışmalar ortaya koyduklarını söylemek mümkün. Çiçekli böcekli, rengarenk ayraçlar yapma konusunda biz erkeklerden daha başarılılar maalesef. Ayrıca bunu bir kültür haline de getirmeyi başarmış durumdalar. Bu durumun devam etmesi de, en içten temennim tabii ki...

3 yorum:

  1. çok iyi bir yolda gidiyosun,en baştan baktım neler yazdın diye yani herkesin yapabileceği bir şey değil.tebrikler

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumun için. Umarım daha da iyi olmayı başarabilirim. :)

    YanıtlaSil
  3. Aha, Ayraçlar. En sevdiğim şeyler. Şekerli şekerli, rengarenk ayraçlar. Çok severim.

    YanıtlaSil