21 Ağustos 2012 Salı

Bir kişisel yolculuk kitabı ''Hac''


 
   Hac, (orijinal olarak; O diario de um mago) Paulo Coelho'nun yazdığı ilk romanı. Kitap, yazarın Saint-Jean-Pied-de-Port'dan Santiago de Compostela'ya dek uzanan bin yıllık ortaçağ hac yolunda yaşadığı kişisel yolculuğun merkezinde, hayat, yaşam, ölüm, doğa, aşk, sevgi ve din gibi konuları işliyor. Ayrıca hayatın daha iyi yaşanmasına ve hayattan keyif alınmasına yol açan bir takım egzersizlere de yer vermesiyle kitap, benzerlerinden büyük ölçüde sıyrılıyor ve kendisini özgün bir yerde konumlandırıyor.

  En baştan söyliyeyim, ''Hac'' son zamanlarda okuduğum en çılgın kitaplardan birisi. Yürekten savaşmanın, zaferin, coşkunun ve korkunun, bir amaca inanmanın, iyilik etrafında insanların nasıl yer aldıklarının ve canlı tutulan hayallerin, insanın hayallerini öldürmesine yol açan şeylerin, hepsinden önemlisi de hayat çizgisinde olan bitenin bilge ifadelerle anlatılıyor olması, en az kabalmysteriet çılgınlığı kadar okuyucuya ''bugünden öncesi ve bugünden sonrası'' şeklinde bir ayrım yapabilme fırsatı verebiliyor. Okuyucuyu, ilk andan kendisine bağlıyor ve öykünün sonuna kadar da bırakmıyor. İnanç üzerine yapılan doğru analizler ve tarafsız bakış açısı, kitabın artı yönlerinin en başında geliyor. Okuduğunuzda, insana kendi ''Agapesini'' bulma isteği yaratan bölümleri ile, egzersizlerin öğretildiği kısımları ile, günümüz dünyasının hayhuyunun eleştirildiği kısımları ile roman, üst düzey bir yazar tarafından yazıldığını haykırıyor adeta. Coelho, daha ilk romanından, ustaca bir üslup ve dil oturtmayı başarmış, üzerine sonraki kitaplarında törpülediği yönlerini de açığa vurmuş gözüktü bana. Ayrıca sonraki romanlarında başat olarak ön plana çıkacak inanç, sevgi, aşk, gündelik yaşam kaygıları gibi temalara da yer vermesiyle, bir nevi öncü roman işlevi de görmesi bakımından önemli ve yazarın biyografisinde önemli bir yerde duruyor.

  Kitapta adı çok sıklıkla geçen RAM Tarikatı gerçek mi, Coelho bu tarikatın bir üyesi mi bilmiyorum, ancak yazar da bunu önemsemiyor zaten. Tarikat yapısını, romanın çatısını kurmak amacıyla kullanıyor ve katalizör görevi yüklüyor ona. Bahsetmek istediği şeyler RAM Tarikatının iç yapısı, büyük ustaların bilgeliği ya da habercisiyle yaşadıkları değil kuşkusuz. Amacı, bize bu örgü üzerinden derdini aktarabilmek, bunu da layığıyla yerine getirdiğini söylemek mümkün. Ancak kitabın sonlarına doğru, Tapınak Şövalyeleri konusuna biraz fazla meyletti gibi geldi bana.Gereksiz olarak kitabın ortasında aniden ortaya çıkan Tapınakçılar -sanki daha önce hiç işlenmemiş gibi- öykünün gizemli tarafını oluşturuyordu oluşturmasına, ancak yeterince gerdiği ya da şüpheye düşürdüğü söylenemezdi.  Aynı şekilde rehberiyle yaşadıkları ayrılma öyküsü de gereği kadar hüzünlendiremedi. Ancak kitap boyunca yazarı -dolayısıyla bizi- takip eden gizemli ruh, başarıyla yaratılmış bir profildi ve kitaptaki işlevini yerine getiriyordu. Tehdit unsuru hissini verebilmesinin dışında, korkutmayı da başarıyordu üstelik! Yazarın onun üstüne gitmektense Tapınak konusuna yönelmesi, beni hayal kırıklığına uğrattı kitabın sonunda, ancak olay örgüsünü sonunda güzel bir şekilde bağladığını söyleyebilirim.

  Mutlaka okumalısınız diyebileceğim bir kitap değil ''Hac''. Okumazsanız bir şeyler kaybedeceğiniz bir kitapta değil. Ancak Paulo Coelho yazın hayatında önemli bir yeri olan ve yazarın insan sevgisini en iyi işleyen eserlerinden birisi olduğu için, okumanız size kesinlikle artı değer katacaktır. Ayrıca düşük sayfa sayısı da, okumanızı kolaylaştıran unsurlardan birisi olacaktır. Okuması keyifli, düşünmesi daha da keyifli bir kitap ''Hac''. Okumaktan keyif alır mısınız, kesinlikle. Okumazsanız pek bir şey kaybeder misiniz, hayır. Bu haliyle Hac,  ne akar ne kokar bir kitap.



Altı Çizilesi

  • Yürekten savaş, hayallerimiz uğruna verdiğimiz savaştır.
  • Hayallerimizi öldürdüğümüzün ilk belirtisi vakitsizliktir.
  • İzleyeceğimiz en iyi yolun hangisi olduğunu her zaman biliriz, ama hep alışık olduğumuz yolu izleriz.
  • Sen kendi hayatını kendince yaşamalı, sorunlarını kendince çözmeli, engelleri kendince aşmalısın. Öğretmek, olanaklı olanı göstermektir yalnızca. Öğrenmekse onu kendin için olanaklı kılmaktır.
  • Tanrı intikam değildir, tanrı sevgidir. Tanrının tek cezalandırma biçimi, sevgiyi yarım bırakan kişiyi onu sürdürmeye zorlamaktır.

                                                               KÜNYE


Kitap İsmi: Hac
Yazar: Paulo Coelho
Yayın Yılı: 2006
Yayınevi: Can Yayınları                                4/10
Sayfa Sayısı: 215
Baskı: 1.Baskı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder